Četrnaesti ciklus - Deseti dan

PASULJ TROPRDAC

Dragi moji orkići, večeras kuvamo vojnički pasulj, poznatiji kao troprdac. Od davnina ga pripremaju kuhinje svih ratnih gospodara, a lako je shvatiti zašto. Glavni sastojci jesu pasulj i svinjetina, a troprdac je istovremeno i hrana i oružje. Setićemo se da je veliki ork-vojvoda Svinjoje Prdula odolevao opsadi hraneći pasuljem branioce tvrđave Grokk tri stotine sedamdeset sedam dana. Čim bi se ljudsko-vilenjačka vojska primakla zidinama, Svinjoje i njegovi momci bi prducnuli. Zelenkasti gas prekrio bi bojište, a preživeli protivnici pobegli glavom bez obzira. Admiral Svinjhem fon Tegethof imao je u floti šezdeset osam topovnjača-pasuljara. Uz domišljatu upotrebu pampura i sitne sačme, te redovnih porcija pasulja, njegova Prd-flota uspela je da potopi crnovilenjački nosač harpija "Sadi Mazi" u bici Na Pola Puta.
Nabavite sedam stotina sedam tona šarenog, crnog, belog i kariranog pasulja kao i sedam stotina šest tona rebaraca, slanine, pečenice i drugog suvog mesa. Džinovsku mrkvu dovucite iz Mrkvićgrada, na obodu hobitskih zemalja. Dve stotine sedamnaest džakova crnog luka opljačkajte od hobita, kad ste već u komšiluku. Tri kace zgrušane krvi... pa verujem da ćete se snaći, he-he. Dva lovorova venca smaknite sa odsečenih glava ljudskih generala. Za zapršku će vam biti neophodno sto šest kaca svinjske masti, šest džakova brašna, tri džaka mlevene paprike i tridesetak glavica belog luka.
E, sad.
U odvojenim posudama namočite pasulj i suvo meso preko noći. Ujutru procedite pasulj, prokuvajte, odlijte staru vodu i nalijte tri stotine dvadeset dva litra sveže. Suvo meso procediti, prokuvati, zatim isprati i dodati pasulju. U obližnoj pilani narežite mrkvu na daske colovače a onda ih nacepkajte u lonac. Pasulju dodajte i crni luk i krv. Kuvajte mesecima dok voda ne postane bela. Posolite, ali oprezno zbog suvog mesa. Po ukusu možete naseckati i drugo korenasto povrće, celer ili peršun. Mnogi mladi kuvari žale mi se da u pasulju imaju previše piljevine. Zato ponavljam, žir i šišarke nisu korenasto povrće!
Na masti propržite brašno, crvenu papriku i beli luk. Podlijte hladnom vodom jer se lakše razmuti i ulije u lonac. Dodajte lovorove vence i kuvajte još desetak dana. Začinite po želji. Uz pasulj služite svež domaći hleb, ukiseljene papirke, crveni luk, ork-proju i jezerce pavlake.
Laku noć, mali moji orkići.

1 comment:

D. said...

Ha, ha, ha! Duhovito, nema šta. :)