Četrnaesti ciklus - Četvrti dan

BELI BUBREZI

Dragi moji orkići, beli bubrezi ili bikova muda jedu se s velikim uživanjem širom sveta. Severnjačka plemena kisele ih u sirćetu i služe na venčanju. Aragonci ih bacaju na roštilj posle obredne borbe bikova. Hobiti ih pohuju prelivene pivom i hlebnim mrvicama. Govorka se da patuljci, u nedostatku bikova, pripremaju bele bubrege od sopstvenih organa, pa su tako nastale izreke: "grize svoja muda" i "patuljasta muda". Nijedan pravi ork-kuvar neće, međutim, posegnuti za jajcima muških kravica. Zašto se zadovoljiti mudancima, kad je u prirodi ork-naroda da teži najvećim delima. Zato će vam za naš, pravi ork-recept biti neophodni beli bubrezi minotaura.

Mnogi mladi kuvari žale mi se da su im muda premala i da nemaju dovoljno da iznesu svim zvanicama. To je zato što su koristili bele bubrege tartaurosa, grozotnih stvorenja što ih uzgajaju zli patuljci iz Hašutske ravnice. Ponavljam, jedino veliki minotauri sa ostrva Kreten imaju dovoljno velike organe za ovaj recept. Žive u velikim kamenim zdanjima s mnoštvom zamršenih hodnika. Ne preporučujem vam da pokušavate opsadu jer su zidovi predebeli, a buka će samo privući minotaurove saplemenike, Kretenjane. Zato koknite omanje ljudsko selo i leševe ostavite na ulazu u lavirint. Kad se dvonožno goveče pojavi, gađajte ga iz škorpiona, dobro zašiljenim balvanom čeličnog vrha. Ne brinite, meso mu je previše žilavo, neophodne su vam samo glava, za trofej, i muda, za recept. Nipošto ne bacajte žilu, već je sačuvajte! Možete je napuniti kajmakom i preliti remuladom ili upotrebiti kao osnovu za goveđu čorbicu. Na licu mesta oljuštite opnu belih bubrega i isecite na listiće tri prsta debljine. Prenesite ih u galiju napunjenu sirćetom i vodom i prevezite do kuhinje.

Neka vas čeka spreman pac od sto trideset osam burića belog vina, soka od dve stotine sedam limunova i pedesetak glavica belog luka. Čim galija pristane, prebacite glavni sastojak u pac i ostavite da odleži. Posetite goblinske pećine i otmite im četiri stotine osamnaest tovara gob-gljiva. Dok se vratite, pac će obaviti svoje. Bele bubrege operite, osušite i naseckajte na komadiće. Čvrknite nekoliko hobitskih pokrajina i zaplenite sav luk koji nađete. Izručite ga u tiganj dovoljno velik da u njega stane četa goblinskih vukojahača. Naredite im da pregaze luk nekoliko puta i dobro ga usitne. Dodajte ulje i bele bubrege, te dinstajte desetak dana. Pečurke isecite na listiće i sjedinite ih sa smesom u tiganju. Pošto sva voda ispari pred sam kraj dodati još belog luka. Začiniti svim začinima koje volite. Služite uz makarone na maslacu ili uz krompir-pire ukrašen stručkom vlašca.

Laku noć, dragi moji orkići.

No comments: