Četrnaesti ciklus - Osmi dan

HLEB OD BANANA

Dragi moji orkići, mislite da poznajete banane? Ne poznajete ih, ali već ćete ih upoznati! Od banana se prave aloko, etaka apam, matoke, boli, ipekare, dodo, mangu, alkapuria, mofongo, čifles, jo-jo, fufu, toston, patakon, tahino i tajada, da navedemo samo neka poznatija jela.

Cvet banane koristi se sirov ili kuvan u čorbama i karijima, a najviše liči na artičoku. Nežna srž drveta banane može da se jede i glavni je sastojak mohinga-doručka. Lišće je veliko, savitljivo i vodootporno, pa se koristi kao jednokratni tanjir, a hrana parena pod listom banane poprima slatkastu notu. Od pupoljaka i kore dobijaju se vlakna, izuzetno snažna i savitljiva, pogodna za stolnjake, tepihe i svilenkaste kaputiće kakve nose na Dalekom Jugoistoku. Naša braća hobgoblini od banana-papira prave zastavice koje svaki vojnik nosi na leđima kao znak raspoznavanja u vrevi boja. Slažem se da uvođenje reda u omiljeni ork-sport deluje nastrano, ali da se vratimo kuhinji.

Pribavite brod pun banana. Sačekajte da satrule, a kora im potpuno pocrni. Mnogi mladi kuvari žale mi se da im hleb ima brašnast ukus. To je zato što koriste zelene ili crvene banane. Zato ponavljam, koristiti isključivo satrule dezertne, žute, banane. Posetite vulkanske gejzire Žute Stene i sastružite džakče ili dva kamenca koji ostaje iza kapljica prilikom erupcije. Četvrt bureta cimeta kupite od crnovilenjačkih trgovaca. Pripremite sedam hiljada tri stotine šezdeset šest kokošijih jaja ili pet-šest rokovih. Gnezda ptice rok ili ruh, kako je još nazivaju,  naći ćete na obroncima Atleta, planine koja gleda na Atletski okean. Ptica rok toliko je velika da lovi slonove kao što orao lovi miševe, a poznata je i po tome što je uništila brod slavnog ork-pustolova Svinjbada Morekljovca. Narendajte koru od stotinak limunova. Odvojte i tri stotine četrdeset šest tovara i tri osmine šećera, dva puta više brašna, tri puta manje ulja i pola tone ljuštenih oraha. U raskošnu varijantu recepta idu i prženi bademi, mleveni lešnici i brusnice.

E, sad.

Dobro namastite dno i stranice tepsije. Posuda mora biti dovoljno duboka da u nju stane galija, tako da joj samo vrh jarbola viri. U bazenčetu pomešajte brašno, gejzirsku strugotinu, cimet, džakče soli. Pošto sjedinite sastojke, razgrnite rupu u sredini. U drugo bazenče spustite sto dvadeset šest goblinskih klovnova na monociklima sa zimskim lancima. Polako spuštajte u posudu jaja, gnjecave banane, ulje, limunovu koru. Pucnite bičem i naredite klovnovima da se vozikaju po dnu bazena dok smeša ne postane penušava. Krivom nategom prelijte sadržaj u posudu s brašnom. Dajte planinskim trolovima vesla i neka mlataraju njima dok u bazenčetu ne nastane grumuljasto testo. Pospite ga koštunjavim voćem i brusnicama i kašiku po kašiku prebacite u namašćenu tepsiju. Pecite u pećini na tri stotine pedeset sedam stepeni bar mesec i po dana. Hleb je pečen kad balvan zabijen  blizu sredine bude suv kada ga izvadite. Ostavite kolač da se ohladi desetak nedelja, pa ga izvrnite na rešetku da se dobro prosuši. Umotajte u papir od banane pre nego što isečete prvu krišku.

Laku noć, mali moji orkići.

No comments: