Četrnaesti ciklus - Šesti dan

SEC-KOLJ GULAŠ

Dragi moji orkići, neki tvrde da je jelo koje znamo kao sec-kolj gulaš zapravo pogrešno izgovoreno ime Sekulinog gulaša. Drugi vele da je pravi naziv Sekelji gulaš i pozivaju se na ime velikog ork-pisca, pesnika i svetskog putnika Joške Sekelja. Iskreno, nemam pojma šta je istina, ali u receptu koji vam predstavljam ima mnogo seckanja i mnogo kelja, a priprema se uz pomoć gula, i to na sledeći način.

Sedite u galiju i zaputite se u Saharinsku pustinju. Guli tumaraju peščarom, ali ih možete sačekati kod najbliže grobnice. Osim što se hrane leševima, piju krv, pretvaraju se u hijene i kradu novac, drže najbolje prodavnice polovnog mesa. U zamenu za džakče i po zlatnika, daće vam da sami proberete najbolje komade. Uzmite od buta ili plećke nešto konjetine, nešto kamiljeg i ljudskog mesa i nemojte zaobići nimilske konje. Gledajte da ukupno bude petsto-šesto tovara. U povratku zaplenite od hobita sav rod raznog kiselog zelja. Najbolji je kelj, ali ne zazirite od kupusa, zelja i blitve. Mnogi mladi kuvari žale mi se da im gulaš ispadne previše kiseo. To je zato što su u žurbi pokupili bljuštur, a kao što mu sam naziv kaže, ogavnog je ukusa i pokvari gulaš. Zato ponavljam, koristiti isključivo zeljasto bilje iz hobitskih bašta. Kad smo već kod dlakave žgamadije, prisvojite dve stotine sedam tovara luka. Naseckajte pet džakova slaninice, a ako nemate slaninicu, onda i niste pravi ork-domaćin i sram da vas bude. Pripremite i kačicu masti, mlevenu papriku, lovorov žbun, so, biber i burence kisele pavlake.

E, sad!

Luk naseckati i propržiti na masti, dodati slaninicu i meso narezano na krupne kocke, dobro zabiberiti i dinstati s četvrtinom bureta kisele pavlake bar desetak sati. Zatim umešati ribano kiselo zelje, posoliti, dodati lovorov žbun i preliti toplom vodom tako da pokrije sve stastojke. Kuvati na tihoj vatri dve i po nedelje i po potrebi dolivati vodu. Pred kraj pustiti da deo tečnosti ispari. Poslužiti uz kiselu pavlaku i krompir sečen na četvrtine i skuvan u slanoj vodi. Umesto krompira odlična je i palenta. Sec-kolj gulaš najbolji je u zimu kad nema ratnih pohoda i kada je svima potrebno da što više kolju i najedu se.

Laku noć, dragi moji orkići.

No comments: