Jedanaesti ciklus - Osmi dan

Alasea je bila uzbuđena, to je bilo njeno prvo iskustvo sa Savetom. Potajno je sanjala o tome da i ona jednog dana bude pozvana u taj krug najmudrijih i najmoćnijih vilenjaka. Ali bio je to samo san, jer u Savet veoma dugo nisu nikoga primili. Članstvo je bilo doživotno, što je u slučaju vilenjaka značilo, gotovo večno. Alasea je uz sebe imala samo putne stvari, pa je general Uruvion za nju naručio da se izradi svečana odora dostojna njenog ranga. Iako je to bila samo formalnost, doduše važna, ali ipak samo formalnost, bilo joj je veoma drago i prihvatila je odoru kao lični poklon od generala. On je samo frknuo i slegnuo ramenima kao da kaže: "Ako ti je tako drago..."

Alasea je obukla mantiju od gusto tkanih crnih niti koje su se presijavale. Kroj je davao otmenost, a nije sputavao kretanje. Materijal je bio kao stvoren za to da Alasea pusti svoje srebrne kikice i u kosu uplete zlatne niti. Na grudima je nosila broš od plavog kamena, sa umetnutim simbolima Heren Istariona izrađenim od žada. General je nosio trostruko preklopljenu običnu belu tuniku sa motivima jesenjeg lišća izvezenim na obrubima. Ipak, Alasei je bio divan. Činilo joj se da zajedno izgledaju kao bogovi iz davnine.

Kad je počelo zasedanje Saveta, Alasea i Uruvion su čekali da se završi uvodna ceremonija i da ih pozovu. Čarobnica je bila nervozna i hodala je gore-dole. Konačno je došao čas i oni stupiše na centar širokog podijuma.

- Savet je dobro razmotrio vaš zahtev – reče savetnica Tendijel

Oči svih bile su uprte u čarobnicu i generala. Uruvion je mirno čekao odluku. Alasea je pokušavala da pronikne u skamenjena lica savetnika. Zavidela je svakom ponaosob i svima zajedno. Jasno je šta mora biti učinjeno, čemu toliko odlaganje. Konačno, Tendijel otvori svitak na kome su crvenim mastilom bile označene reči odluke.

- Posle dugog većanja, Savet zaključuje jednoglasno da je opasnost koja preti vilenjacima katastrofalnih razmera. Tragovi koje su naslutili čarobnjaci i general Uruvion ne ukazuju na to da bi otvaranje kripte moglo da pomogne. Ali ipak, Savet upućuje Heren Istarionu da može, u pratnji generala Uruviona otvoriti tajne odaje. Jedini uslov je da se odmah nakon obilaska kripte, general i jedan iz Heren Istariona vrati da podnese izveštaj Savetu.

Uruvion je uzdahnuo. To je bio odgovor koji je mogao da otvori još veću nevolju. Znao je koliko je teška bila odluka Savetnika. Poverena im je velika čast i velika odgovornost. Klimnuo je glavom i poklonio se savetnici Tendijel, a potom i svim članovima Saveta. Povukao se nekoliko koraka unazad, a onda sa osećajem težine na leđima napustio je dvoranu.

Alasea je posmatrala celo događanje kao nepotrebnu pompeznost i krutu ceremonijalnost. Naravno da nije bilo druge nego da se otvori kripta. To je znala još kad ih je Glandur prvi put okupio. Jedina uteha joj je bila to što će ponovo jahati, sama sa Uruvionom. Zato ga je uhvatila ispod ruke i nasmešila mu se. On je bio zabrinut.

- Čudno. Očekivao sam da ćemo krenuti na dalek put, ali izgleda da su sve najveće tajne baš ispod naših nogu. – reče general zamišljeno.

No comments: