Jedanaesti ciklus - Dvanaesti dan

- Da jašem? – pitala je iznenađena Alasea – Ali kuda?

Tek tad je primetila da je Uruvion izvan sebe. Pogled mu je bio okrenut negde unutra, nespretno je ustao i zateturao se. Pomislila je da nije uzeo neki od čarobnjačkih stimulansa, ali onda je ostavila poslužavnik i pohitala da ga stigne. Kao omađijan, general je odbauljao do štale i počeo da sprema konje. Ona je pritrčala da mu pomogne. I uskoro su bili ponovo na putu.

Isprva joj se činilo da besciljno tumaraju šumom, a onda joj je sinulo. Jahali su ka planinama na severu, naseljenim opasnm Uruk-plemenima. Kroz Alaseu su prošli žmarci i zažalila je što nije ponela magijska pomgala. Počela je da recituje u sebi magijske formule pokušavajući da se priseti nekih strašnih čarolija.

Trećeg dana puta stigli su do ivice šume. Uruvion je bio ćutljiviji nego inače. Prozborili su jedva nekoliko rečenica.

- Hej, polako! – Alasea je čula poziv iz krošnje.

Ispred i iza njih se pojaviše rendžeri. Iznenađeni što vide generala i čarobnicu, brzo su salutirali.

- Heroj! Finelien, stigao je heroj! Trči u Radgal i javi da je došao general Uruvion! – oduševljeno je klicao vođa patrole.

General se nasmešio i odmahnuo im.

- Neću se zadržavati, prijatelji. Tražim Faerdira, da li znate gde mogu da ga nađem?

Vilenjaci se pogledaše. Jedan omanji šumar pokaza negde ka severoistoku.

- Poslednji put smo ga sreli kod graničnog kamena, baš blizu ruševina Tor Ikiliona.

To je bila srušena tvrđava, poslednja tačka koju su vilenjaci držali izvan šume. U jednom strašnom napadu su je razvalili pobesneli trolovi. Patrole su nastavile da je povremeno obilaze, ali Ikilion odavno nije pripadao vilenjačkom carstvu.

- Ako ga ponovo susretnete, recite mu da ću ga čekati kod tvrđave – reče Uruvion i još jednom u znak pozdrava na rastanku mahnu vilenjačkoj patroli.

Nastavili su da jašu sve dok nisu izašli iz šume. Tor Iklilion je bilo teško promašiti. Bila je to razvalina na bregu iza koje su se jasno videle Mur Kilad planine. Alasea je pokušavala da se priseti mape koju je jednom videla. Ako bi se popeli na onaj tamo greben, na istoku bi bilo Nir-kraljevstvo sa kojim su u ratu. Na severu su planine patuljaka, saveznika ljudi. Na severozapadu je ležao glavni venac planina. Tamo su carevali Uruci. Alasea se pitala da li Uruvion zna kuda ide i da li je lud da se zaputi u srce divljih planina. No, za sada je njihov cilj bila razvalina Tor Ikiliona.

No comments: