Jedanaesti ciklus - Deseti dan

Majstor Glandur je prišao stalku. Ispružio je prst i pratio nemirne rune koje su plesale, pokušavajući da se otrgnu od njegovog strogog pogleda. Šapnuo je nekoliko magijskih formula i tengwar se umiriše. Titrali su obli trbuščići zapisa i vijorile se linije, ali je iskusni vilin-mag uspeo da sakupi sva slova. Iza njega su stajali nestrpljvi čarobnjaci. Glandur je mogao da oseti njihovu znatiželju. Ugrizao se za usnu i coknuo.

- Ništa. Idemo dalje. – reče majstor i mahnu im.

Alasea nije bila sigurna da li da se ušunja i gvirne u pregament. Možda se tajna nije nalazila na njemu, ali je svakako predstavljala veliki mamac za njenu radoznalost. No, Glandur je već bio kod sledećih vrata, praćen sumornim Iauronom.

- Ovde se nalazi svezak magijskih spisa koji je ostavio Lerendil Pelenorin – reče arhivar.

Magovi nahrupiše unutra. Na kamenom postolju stajao je balon od prozirnog stakla. Unutar njega lepršala je hartija, povezana slabašnom crvenom vrpcom. Izgledalo je kao da će se u svakom trenutku papiri otrgnuti. Glandur je pozvao Tiritiona. Svečano odeven, mag je pokupio skute svoje halje i prišao majstoru. Zajedno su usmerili svoju energiju na staklenu krletku i jedan po jedan, komadi hartije se smiriše na dnu. Zatim je Tirition otpuštao listove, a Glandurovi prsti su plesali u vazduhu. Po taktu koji im je zadavao majstor, papiri su se lelujali, a magijska slova oživljavala. Mučili su se tako veoma dugo. Ostali čarobnjaci su se povukli i prepustili blagoj meditaciji da ispune vreme. Alasea je nervozno tumarala hodnikom i da nije bilo budnog Iauronovog oka, već bi odavno pootvarala sva vrata. Uruvionu je bilo najteže, jer on nije razumeo šta se tačno zbiva. Za njega je svaki trenutak mogao da donese spektakularno otkriće koje je tako napeto iščekivao.

Konačno, majstor Glandur i Tirition napustiše odaju. Bled u licu i iscrpljen, slabašnim glasom je prozborio:

- Nije ni ovde. Moraćemo drugačije da se organizujemo.

Majstor je naredio Mirimae i Vendetijeli da pripreme okrepljujuće napitke i restorative koji će pomoći da se čarobnjaci što brže okrepe. Pozvao je Tiritiona i Veldagleriona da se smenjuju uz njega i Halrana. Otvarali su po dvoje vrata. Tamo gde su nalazili tomove magije priskakao je Glandur, a pojedine spise je tumačio Halran. Ponekad bi iza vrata pronašli i predmet, mistični artefakt. Glandur je odlučio da se oni ispitaju poslednji jer je za njih postojao katalog iz koga su lako mogli da saznaju opseg korisnog dejstva u svakom pojedinom slučaju. Alasei je dopao zadatak da se nervira i povremeno donosi hranu i piće iscrpljenim magovima. Uruvion se držao po strani, svestan da nije od pomoći.

No comments: