Deseti ciklus - Treći dan

1. Vilenjaci žive u šumicama, njihovo milenijumsko carstvo opada

2. U grčevitoj trci da pronađu način da se odupru, pronalaze Vezu Sa Autorom

3. Dok se u vilin-carstvu vodi debata, grupa vilin-odmetnika prekida Vezu

4. Vilenjaci konačno kapiraju da mogu da iskoriste svoje prednosti

5. Formira se moćna naci-elf nacija koja jača pred nosom ljudi, orkova i patuljaka

6. Vilenjaci demonstriraju svoju moći, ostali narodi počinju da ih se plaše

7. Horde naci-elfova marširaju preko celog sveta i proganjaju half-elfe

8. Ljudi, orci i patuljci stupaju u nestabilnu koaliciju protiv vilenjaka

9. Vilenjaci zauzimaju veći deo poznatog sveta i nerviraju se što je tako ružan

10. Preko mora dolazi imperija tamnih vilenjaka koji su potpuno zbunjeni i ne znaju šta da rade

I Elf carstvo

U jednom dalekom svetu, negde u multiverzumu, zauvek okovani kvazifeudalnom tehnologijom žive ljudi, vilenjaci, orci, patuljci i ostale rase. Magija je čudesna i čudotvorna, a prvi su je izučili vilenjaci, najstarija i najmudrija od svih rasa. Orci su razjedinjeni i nedisciplinovani, inače bi odavno preplavili svet. Patuljci su sve mrzovoljniji i više zainteresovani za tajne ekonomije nego za rudarstvo. Ljudska kraljevstva su mlada i puna poleta, naginju ka tehnologiji i teologiji. Vilenjaci gube šumu pred naseobinama ljudi, ali u svojoj mudrosti oni su pacifisti i popuštaju. Dugoveki i odani lenjosti, posvećeni svojim umetnostima, zapadaju u dekadenciju. Kad ljudska kraljevstva preotmu veliki komad šume, izbegli vilenjaci dolaze na Dvor da traže rešenje. Svi zaključuju da je prevršila dara meru i da je vreme da se vilenjaci aktiviraju.

II Trka u naoružanju

Vilenjaci počinju da pokušavaju da kontaktiraju svoje drevne bogove, ali to im ne uspeva. Čarobnjaci pokušavaju da pronađu nešto korisno u drevnim tomovima vilin-magija, ali nalaze samo nejasne naznake. Angažuju se i vilin bića, bude duhovi šume, ali sve to nije dovoljno za ozbiljno odupiranje ljudima. Vilenjaci nemaju armiju, nemaju regrute, samo drevne oficire koji se sećaju kako je to nekada bilo. Vilenjacima nedostaje nešto. Kovačnice prave najfinije mačeve, prave se najbolje strele i lukovi, ali iz nekog razloga ne uspevaju da dobiju masovnost koja im treba. Čarke između ljudi i vilenjaka dovode do novih izbleglica, novih ustupaka koje vilenjaci moraju da učine. Očajni, vilenjaci se pitaju da li da otključaju drevne tajne iz dubina. Avaj, sve drevne odaje su prazne, u njima samo prašina ili sparušeni i sasušeni odavno skamenjeni demoni. Ipak, jedna mala kutijica krije tajnu. Grupa vilin avanturista pronalazi Vezu Sa Autorom.

III Kriza

Tajna Veze se prenosi na dvor. Okuplja se veliki vilin savet ali nisu sigurni šta tačno Veza podrazumeva. Rasplamsava se i žestoka debata oko etičnosti otključavanja tajne. Možda je tajna sa namerom zaključana. Da li mogu biti sigurni da se ta tajna neće obiti vilenjacima o glavu? Poteže se pitanje teologije, da li je moguće da će vilenjaci morati da stanu na stranu između bezbožnih orkova i teologijom opsednutih ljudi. Da li će tajna otkriti neki pad vilenjaka ka instinktu ili zastranjivanje ka ideologiji? Debata se širi izvan granica dvorca, vilenjački narod postaje zabrinut. Pojavljuje se vođa koji regrutuje avanturiste i nezadovoljne vilenjake i odlučuju da ipak otvore tajnu i Prekinu Vezu. To i učine.

IV Vilin društvo se menja

Vilenjaci postaju oslobođeni, strast počinje da kulja. Sve su fokusiraniji i zainteresovaniji. Neumorno rade, koriste svoje sposobnosti i oslobađaju ogromnu količinu vremena i volje. Počinju da slave volju, dolaze do značenja reči cilj. Idealizuju cilj i sprovode ga zdušno. Postepeno se formira ideja o superiornosti i o uzvišenosti cilja. Nastaju istovremeni proboji u svemu osim u umetnosti. Formira se jezgro koje diktira Pravac do Cilja. Čarke najavulju preokret, tu i tamo vilenjaci pobeđuju. Pojavljuje se surovost, ali proračunata do maksimuma. Cilj opravdava sredstva. Etički raspoloženi bi da debatuju o tome, ali se svi slažu da je red, poredak i lepota vrednost koju treba očuvati.

V Rise of the nation

No comments: