Četrnaesti ciklus - Dvanaesti dan

HIDRINE GLAVE U ŠKEMBETU

Dragi moji orkići, za večeras sam vam pripremio hidrine glave u škembetu. Zašto hidrine glave? Zar je praseća glava manje ukusna? Zar smo zaboravili da su i goveda jestiva? Eh, ali zamislite da se vraćate pobedonosni iz pohoda. Valja ugostiti poglavice. Običaj nalaže da im se posluži glava, skuvana u čorbici i prigodno ukrašena. Istog časa kad tanjiri dotaknu sto, počinje svađa – te čija je glava veća, te kome je zapao vepar, a kome krmača. Sluge nisu ni hleb iznele, a harambaše već potežu noževe, kindžale, sekirice, buzdovane, kratke i dugačke mačeve, rapire, oštropere, koplja, helebarde, partizane, te ostali pribor za jelo – i počinje metež. Iznesite im hidrine glave i ne samo da će svi biti zadovoljni istovetnošću porcija, već se neće usuditi da započinju kavgu na prijemu kod ratnog gospodara koji pred goste iznosi meso tako opasne zveri.
Hidre žive u močvarama, imaju tamnosmeđu kožu, žućkast stomak, ćilibarne oči i mutnobele zube. Prepoznašćete ih i po mnoštvu glava. Petoglave hidre su najmanje, dok su dvanaestoglave najkrupniji primerci. Rane joj zaceljuju skoro trenutno, a svaka odsečena glava rađa dve nove. Neka vas to ne obeshrabri, veoma je korisna osobina, posebno kad vam u goste dolazi više od dvanaest gostiju. Hidre s crvenim glavama su pirohidre i bljuju mlaz vreline, dok su one s ljubičastim glavama kriohidre i bljuju mraz. Pirohidrine glave čuvajte na ledu, a kriohidrine u vatri. Budući da je dobro oklopljena i veoma žilava, uobičajena hajka ne dolazi u obzir. Hidru ćete najlakše uloviti ako joj poremetite temperaturu tela. Mamac za pirohidre jeste pohovani sladoled preliven vrelim ovčijim lojem, a za kriohidre kocke leda punjene čilijem. Hladnoća odnosno vrelina omamiće hidru. Čim zverka poklekne, dajte znak trolovima da je poklope stenom. Naberite glava koliko vam je neophodno i naredite trolovima da zadignu kamenčinu. Sastružite stomačnu maramicu sa stenčuge, sakupite creva i džigerice, pa trk nazad u kuhinju.
E, sad.
Glave dobro očistite, operite u nekoliko voda i kuvajte tridesetak dana. Prokuvane glave ostavite da se prohlade, pa posolite. Hidrine džigerice operite, skuvajte i naseckajte na kockice. Na masti zagrejte pet stotina sedam džakova crnog luka. Kad zacakli, dodajte mu džigerice, tucanu papriku, so, biber, pa prodinstajte još dve-tri nedelje. Na oprano škembe pažljivo spustite posoljene glave. Oko glava složite luk i džigerice. Zašijte škembe i prebacite ga u dobro namašćen pleh. Nalijte sto sedamdeset buradi vode i pecite mesec dana u zagrejanoj pećini na sto osamdeset zmajskih stepeni. Tokom pečenja, škembe okrećite i zalivajte njegovim sokom. Mnogi mladi kuvari žale mi se da im glava ispadne suva, a škembe hrskavo. To je zato što je nisu prelivali tokom pečenja. Zato ponavljam, ukoliko voda ispar,i dodajte još dve stotine buradi vode, te bure i po masti – i zalivajte pečenje! Uz hidrine glave iznose se pivo, pavlaka i svež hleb u neograničenim količinama. Laku noć, mali moji orkići

No comments: