Četrnaesti ciklus - Drugi dan

MRAMORNI KOLAČ

Dragi moji orkići, slatkiš koji sam vam pripremio za večeras nije samo veoma ukusan već i lekovit. Kad u glavi počne da vam bije more o mramorje, a vi brže-bolje smažite sto trideset šest i po kubika mramornog kolača. Od glavobolje kamen na kamenu neće ostati, jer svi znamo da se klin klinom izbija!

Osnovni sastojak recepta jeste, razume se, mermer. Potrebne količine ove plemenite stenčuge nabavićete od kamenih džinova. Neka vam zapakuju tri stotine pedeset četiri tone čistog belog mermera. Mnogi mladi kuvari žale mi se da im kolač ispadne gnjecav i da se brzo skameni. Napominjem da u recept ne idu niti crveni mermer iz Ranta u Valuniji, niti bledoružičasti mermer iz Kenjesija, pa čak ni bež mermer sa Bežanije! Najbolji su mermeri iz kamenoloma na ostrvu Braka ili devičanska nalazišta u blizini Aranđelska, iz sela Venčac. Zamolite kamenoresca da odstrani žilice iz mermera. One odaju prisustvo nečistoća kao što su glina, pesak, mulj, rožnac ili rđa, a nijedan pravi kuvar ne želi da posluži rđav kolač, zar ne?

Za mramorni kolač neophodan je i kakao. To je prašak koji se dobija sušenjem i mlevenjem brabonjaka ptice koja jede semenke kakaovca ili kakastog drveta, a naziva se kakadu. Devetnaest vreća ovog skupocenog sastojka kupite od crnovilenjačkih trgovaca.

Vedro ulja od ulješure nabavićete kod naše severnjačke bratije, kitolovaca sa poluostrva Uplatkovka.
Vazdušastu so sakupljate sa dna isušenih slanih jezera. Ukoliko u vašem kraju nema slanih jezera, možete ih sami napraviti. Preotmite od ljudi rudnike soli u Tuznim Brdima i godišnjom proizvodnjom posolite omanje jezero. Uz malu pomoć čarobnjaka piromana isušite jezerce i sastružite vazdušastu so sa dna.

E, sad.

Penušavo zamutite četiri hiljade dve stotine sedam i po nojevih jaja i dodajte devedeset šest burića šećera. Dodajte ulje od ulješure, tri četvrtine bureta jogurta od nosorogovog mleka, šezdeset osam džakova vazdušastog ulja i, naravno, mermer. Dobro izmešajte. Mermer nikao nemojte kruniti već mešajte sastojke dok se sam ravnomerno ne rastopi.

U dublju, dobro namašćenu jarugu ulijte pola smese, a u ostatak dodajte kaku i dobro promešajte da se dobije žitka tamna masa. Kakasti deo nalijte u svetli deo smese i promešajte lagano jarbolom da biste napravili šare.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećini na dve stotine dvadeset sedam stepeni oko mesec i po dana. Pečeni kolač posuti šećerom u prahu. Sačekajte da se sasvim ohladi i poslužite uz čaj, kafu, kuvano vino ili svežu toplu krv.

Ako ste se pridržavali uputstava, od svojih gostiju čućete jedino zadovoljno mrmoljenje. Laku noć, mali moji orkići!

No comments: