Trinaesti ciklus - Treći dan

DETE OSVAJAČKE DRSKOSTI

Na putu do Krznene Fućke zastala sam na prevoju. Uspon nije bio strm. Zapregu sam vodila krivudavo, preko pašnjaka, da se životinje ne bi premorile. Poslednja deonica bila je naporna zbog odrona. Krupne stene zaklanjale su prolaz, a okrunjeno kamenje bilo je neprijatno i za papke i za stopalo. Ispregnula sam koze i napojila ih. Kad su utolile žeđ, navalile su na žbunje koje je raslo u zavetrini planinskog sedla. Druga strana bila je osunčana, pa sam se spustila do rudine podno grebena. Prijao mi je miris škrte poljane. Legla sam u gustu prostriku satkanu od klasače, bokvice, brdske deteline i dubačike.

Razvezala sam maramu i razdrljila košulju. Sklopila sam oči. Sunce mi je milovalo grudi. U misli mi je došao Hram. Videla sam Mav. Sedi ispred ogledala i nanosi boju na kosu. Četkicom zahvata mrku kašu koja se presijava ljubičasto. Pored mužara leži tučak, a okolo su tamnoplave latice. Mav je ljubomorno čuvala tajnu nestašnog pramena. Cvetovi prostrela lepi su za vence, ali daju nepostojanu boju, pa ih nismo koristili za tkaninu. Mav upravo to odgovara. Odlaže četkicu. Skuplja šiške i vezuje peškirić oko glave. Odlazi do kadice u uglu sobe. Sa lakiranog hibačija izdubljenog u čempresu i optočenog glinom, uzima ibrik i prazni ga u kadicu. Mav ima lepe dugačke prste. Čeka trenutak, pa rukom promeša vodu. Skida peškir i spušta se da opere kosu. Mrke grumuljice ostaju na površini. Uspravlja se i briše glavu. Šiške se prelivaju nijansom nezaborava.

Otvorila sam oči. Povetarac prebira po travi. Uspravne stabljike sirištare protive se vetriću i pristaju da se njišu umereno. Cvetovi su kruničasti i čupavi. Grupisani su u štitaste cvasti. Žuti su kao sunce. Nasmejala sam se. Sestra Magda je bila u pravu. Nisam ni plava lincura, a ni prostrel. Možda sam žuta sirištara, koju još zovu i gorečavka. Kako mi to ranije nije bilo jasno? Sve tri biljke spadaju u isti rod, bez obzira na to što im se cvetovi razlikuju i što ne rastu na istoj zemlji. Koren im je veoma gorak i lekovit, sirištari možda i najviše. To što je gorečavka žuta, ne znači da nije sestrica prostrelu i lincuri. Ova raste u suvaji, ona u bašti, a žuća negde između, na rudopolju.

Upregla sam koze i nastavila putovanje. Spustila sam se niz poljanu do potočića. Pratila sam ga dok nije prerastao u rečicu i skrenuo ka dolini. Voda je produbila prolaz strmih ivica. Srećom, naišla sam na gaz koji je neko nasuo i premostio ga. Oblice su bile zastrte tresetom. Nisam se usudila da stupim na prelaz dok koze nisu hrabro pohitale napred. U Krznenu Fućku stigla sam u vreme kad se bramini vraćaju sa pašnjaka. Nikada ranije nisam videla takve životinje. Bile su krupne, sa velikim hrbatom. Iako sam mogla da im brojim rebra, delovale su snažno. Kratka dlaka prelivala im se zagasitoriđim tonovima. Kretale su se tromo, zabacujući glavama. Po tome sam ih i prepoznala. Dve glave, oštri rogovi, pitome oči, ne možeš da ih promašiš, sećam se Čakinih reči.

Osam odraslih životinja i tri teleta predvodio je mladić kovrdžave kose boje peska. Imao je odlučan izraz lica. Nosio je crvenkasti kožuh bez rukava i mrke čakšire. Klepetušom je prizivao krdo da ga sledi. Na zatiljku je hodala devojka, po svemu sudeći pastirova rođaka. Kosa joj je bila nešto ukovrdžanija i za nijansu tamnija. Iz zelenkastog jeleka kipele su joj grudi dok je trčkala od jedne do druge krave i prutom ih gonila da ne zaostaju. Kožna pregača otkrivala joj je jake butine i izražene listove.

Nisu obratili pažnju na mene dok zaprega nije zatandrkala na šljunčanoj stazi pred ulazom u selo.

– Hej ko si ti? – viknuo je pastir
– Dolazim iz Zvečkaste Niti. Zovem se Ena. Nema razloga za strah.

Mladić kao da se premišljao za trenutak, a onda mi je dao znak rukom.

– Zovem se Andraš. Tamaran, ostani sa Enom dok ne pozovem Majku. Vratiću se brzo, samo da poteram goveda u štalu.

Devojka mi je prišla i odmerila me od glave do pete. Imala je dugačke trepavice i ispod njih duboke oči boje lešnika. Dve šake podozrenja, četiri merice straha, jedna i po glavica prkosa, prstohvat ljubomore i džak zadovoljstva što stasom više ličim na mladića, bez naznake širokih bokova, tananog struka i bujnosti koja ju je krasila. Andraš se vratio sa ženicom kovrdžave kose boje noći. Oči su joj bile tamne, kao dve velike semenke kumina. Ispucale usnice mrduljale su se kao da želi nešto da kaže. Obrisala je šake, pomalo preširoke za njen stas, krpicom i zgužvala otarak u rukav košulje.

– Kojim dobrom potežeš čak iz Niti? – pokušavala je da zvuči samouvereno.
– Zovem se Ena. Donosim tovar opsidijana.
– Ja sam Majka Irmgarit. Krznena Fućka nema šta da ti ponudi, osim da prenoćiši okrepiš se.
– U redu, pođimo.

Poveli su me u naselje. Kuće su bile niske i okrugle sa visokim kupastim krovovima od šindre. Nisam videla zid niti ogradu, samo nagorele panjeve tamo gde je nekad bila potpora za palisadu. Zgrade su bile grupisane po tri u grozd, tvoreći prostor za unutrašnje dvoriše. Jedino je stan Majke Irmgarit stajao zasebno. Mladić i devojka pomogli su mi da ispregnem koze i privežem ih.

Unutrašnjost kuće je bila topla zahvaljujući ognjištu iznad koga je na tronošcu stajao kotlić. Dim se skupljao pod vrškom krova i milovao okačene šunke i butkice. Uz zidove uredno su bili složeni alati od kosti i rogova, drvene posude za kuvanje, vreće i oslikani drveni sanduk. Mladić i devojka su se rastrčali da donesu klupice i postave posluženje, mleko, kotur sira i pogačice. Majka Irmgarit je sipala mleko iz kačice u drvenu čašu. Srknula je, osmehnula mi se i ponudila me. Prihvatila sam i otpila gutljaj. Provele smo neko vreme u tišini. Jedan po jedan, počeli su da ulaze seljani. Pozdravljali su Majku i strašljivo mi se klanjali. Sedali su podalje od nas.

– Majko, nudim vam čitav tovar oštrog kamenja. Od njega možete napraviti noževe, sekirice i satarice mnogo bolje nego što je vaša oprema od kosti. Potreban mi je samo znak da ste voljni da sarađujete. Mleko, sir, koža, dimljeno meso, sadnica, seme, priča ili pesma, tražim samo mig. Zašto me odbijate?

Majka Irmgarit se uzvrpoljila, a seljani su počeli da žagore.

– Prestrašeni ste kao i Papa Roko iz Krivog Istoka. Sada sam sigurna da je slično i u Škripavom Ritu i u Mljakavici.
– Eh, Mljakavica, nisu oni pretpeli što i... – iznebuha se javio Andrašev glas.
– Tišina! – prosiktala je Irmgarit.
– Pretrpeli? Nešto...ne, ne...neko vam ne dozvoljava da trgujete. – razmišljala sam glasno – Zapretili su vam?
– Kao da nije dovoljno što su nam porušili ogradu i uzeli nam sve što im se našlo pod rukom. – Andraš je bio besan.

Seljani su počeli da govore svi uglas, mogla sam da razaberem samo da je po sredi bila naoružana grupa, putujuće selo, kolovosci.

– Nomadi? Napali su vas divlji?

Svi se ućutaše. Majka Irmgarit je oborila glavu.

– Imali su manje naoružanih muškaraca i žena od nas, ali su jahali i vozili se na kočijama. Predvodila ih je devojka jarosnih očiju. Od njenog pogleda i bramini se plaše. Uzeli su hranu i opremu, rekli su da će doći po još i zabranili nam da delimo išta sa drugim naseljima. Srušili su palisadu i zapalili je, a ostavili su nam...

Seljaci su se uskomešali i sklonili sa vrata. Na prolazu je stajala Tamaran i sa sobom dovela – dete.

37 comments:

Anonymous said...

врло занимљиво, хвала

Anonymous said...

New here,

I'm just browsing sites for the kids of Haiti.

I'm doing my part for a non-profit haiti group that is dedicated to
building oppurtunities for the kids in haiti. If anyone here wants to give money then then please do so here:

[url=http://universallearningcentre.org]Donate to Haiti[/url] or Help Haiti

They provide children in Haiti a positive learning environment.

And yes, they're real.

Please help us

Anonymous said...

Hi, as you may already noticed I am new here.
I will be happy to get any help at the start.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anonymous said...

Hello,
We are representing Hair Loss news. We manage a lot of websites, and we found your internet site trought the net. We are asking if you'd like to exchange links with us. Actualy we are searching for links to our internet sites, if you are interested please visit our site, on the right menu you may find the list link, there you can submit your website and exchange links with us...
Our webpages are superb ranked, and they're going to be better in the following days...
Thank you very much, and I am sorry if i put the data in a wrong place, that because I could not find the contact link..
Best regards
Keepingmyhair Staff.
[url=http://www.keepingmyhair.com/contactus]Hair loss news[/url]

Anonymous said...

The French gourmet cheese Bleu d'Auvergne has a wonderful aroma, a rich taste; the saltiness increases with the incidence of veining. The overall flavor is piquant but not overly sharp. Bleu d'Auvergne started life as an imitation of Roquefort, using cow's milk in place of sheep's milk. Legend has it that a peasant, around 1845, decided to inject his cheese with a blue mold that he found growing on his left-over bread (the motto being, waste not, want not). And thus, the gourmet cheese Bleu d'Auvergne was born. This French gourmet blue cheese comes from the region of Auvergne and the cheese is made from milk of Salers and Aubrac cows. The rind is very thin and so the cheese is usually wrapped in foil. The cheese is rich and creamy with a pale yellow color and scattered holes and well-defined greenish-blue veining. We cut and wrap this cheese in wedge of 8 ounces and 1 pound.

buy fresh blue cheese

[url=http://riderx.info/members/buy_5F00_fresh_5F00_blue_5F00_cheese.aspx]buy fresh blue cheese[/url]

http://riderx.info/members/buy_5F00_fresh_5F00_blue_5F00_cheese.aspx

Anonymous said...

Hello,

I am Sabrina Rojas, Affiliate Executive of usainstantpayday.com, world’s largest bad credit loans community. I came across to your site and I must say that you have got an amazing site that has attracted a lot of visitors including me. I would be glad if you join our affiliate program because your site has full potential to send traffic to my website.
The highlights of our program are:
1. Absolutely FREE registration.
2. You put up a banner or text link or lead sign up form on your site/blog/forum and send traffic from your site/blog/forum to our website. You can also promote via means of email marketing, PPC, telemarketing, etc
3. We will pay you $25 for each lead. (Affiliates are earning up to $1500 per week with our program)
Please note that we try to contact the leads 7 times before marking it a dead lead.
So what are you waiting for? Join Bad Credit Loans Program and earn dollars!! http://www.usainstantpayday.com
For more questions please visit [url=http://www.usainstantpayday.com]http://www.usainstantpayday.com[/url]
This Program will definitely help both of us mutually. You send your potential visitors to our site and we pay you for this.
Please note that for doing email marketing you need to approve the email from us as we do not want any kind of spam activities to take place.
Looking forward for a long term business relation
Thanks,

Sabrina Rojas
sabrina@usainstantpayday.com
Affiliate Executive
http://www.usainstantpayday.com

Anonymous said...

In all likelihood many of You again would like to to a red-hot tv show on guard of Your pc. I was maddening to put one's finger on a virtuous website that allows it .

Can You exhort me something ?

Thanks.
[url=http://isport24.com/pl/jak_ogladac.html]na zywo[/url]

Anonymous said...

megan fox drawn naked, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187756]megan fox shaved hair[/url] megan fox lesbian video
kim kardashian fake, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187768]kim kardashian new perfume[/url] watch kim kardashian sextape for free
taylor swift kanye west, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187772]taylor swift nudity[/url] taylor swift see through
hannah montana games, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187786]hannah montana birthday cake[/url] dress up hannah montana in dresses
harry potter comic sex, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187792]harry potter penis[/url] harry potter scanlations
can i get to london from the us on a cruise ship, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187798]ist there a one day cruise from nyc to nowhere[/url] cruises to western carribean
justin bieber concert dates, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187812]album listing justin bieber[/url] jutin bieber
britney spears official chat, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187814]britney spears getting awards[/url] britney spears croutch shots
how to lose friends and alienate people starring megan fox, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/175542]megan fox undressed[/url] megan foxs boobs

Anonymous said...

Hi everyone

I just wanted to say hi to everyone

So long

[URL=http://www.vpnclient.us][IMG]http://openvpn.net/archive/openvpn-users/2005-05/pngd55nFojmJX.png[/IMG][/URL]

Anonymous said...

Depending on what your destination is and how long you plan on making your trip for, the airfare may be the priciest expense. Because of this, finding a great deal on the airfare becomes extremely important. The more money you are able to save on the plane tickets, the more money you will be able to use toward your actual vacation.

When it comes to purchasing your airline tickets, the sooner the better. This goes for basically anywhere you plan on traveling. When you purchase a ticket sooner, lets say several months before the trip, there will be less of a demand, which will drive the price of the ticket down. However, on the flip side, as the day of the desired flight approaches, the flight's seats will begin to fill up. As fewer and few seats become available, the higher the demand will be, which will drive the price up. Booking the flight in as far advance as you can may save you hundreds of dollars in the long run.

Flying during the middle of the week is generally the cheapest time to fly. Fewer people travel during mid week than on Friday through Sunday. If at all possible, fly out on a Tuesday or Wednesday. You may actually find prices significantly less expensive on the Wednesday than the Sunday of the same week.

Looking for airfare online will probably be your best be at securing the cheapest possible flight price. There are multiple booking agencies which specialize in finding the cheapest airfare. However, to save time, go to Bing.com, which offers a comprehensive flight search option. Bing will search other travel sites (Expedia, Priceline, Hotwire, etc.) and display the cheapest flight form each site. From here you will be able to decide which website offers the best deal.

Students can often find discounted airfare by visiting STA.com. This is the Student Travel Association, and it can sometimes find less expensive airfare for the traveling student. This isn't always the case, but it doesn't hurt to look.

[url=http://cheapairtickets.qarri.com/]Tips and tricks for cheap air tickets[/url]

Anonymous said...

Dear friends,

My name is Adelina. I am a 22 years girl from Italy. I was looking for a free translation software and I found one.

Program's name is Babel Fish and iIt supports 75 languages. I installed it but I could not understand how to use it. I am not a computer expert. Can someone help me please on how to run this.

The link is here:

http://access.im/3/babelfish

I thank you very much for your help.

Anonymous said...

In 1959 phentermine first received approval from the FDA as an appetite suppressing drug. Phentermine hydrochloride then became available in the early 1970s. It was previously sold as Fastin from King Pharmaceuticals for SmithKline Beecham, however in 1998 it was removed from the market. Medeva Pharmaceuticals sells the name brand of phentermine called Ionamin and Gate Pharmaceuticals sells it as Adipex-P. Phentermine is also currently sold as a generic. Since the drug was approved in 1959 there have been almost no clinical studies performed. The most recent study was in 1990 which combined phentermine with fenfluramine or dexfenfluramine and became known as Fen-Phen.[citation needed]
In 1997 after 24 cases of heart valve disease in Fen-Phen users, fenfluramine and dexfenfluramine were voluntarily taken off the market at the request of the FDA. Studies later proved that nearly 30% of people taking fenfluramine or dexfenfluramine had abnormal valve findings. The FDA did not ask manufacturers to remove phentermine from the market.
[url=http://www.buyphentermine1.com]cheap phentermine[/url] Phentermine is still available by itself in most countries, including the U.S. However, because it is similar to amphetamines, it is classified as a controlled substance in many countries (including Australia). Internationally, phentermine is a schedule IV drug under the Convention on Psychotropic Substances.[1] In the United States, it is classified as a Schedule IV controlled substance under the Controlled Substances Act.
Looking forward, Phentermine is being studied with another medication for obesity. The experimental appetite suppressant drug Qnexa is a mixture of Phentermine and Topiramate.
Phentermine, in doses clinically used, works on the hypothalamus portion of the brain to release norepinephrine, a neurotransmitter or chemical messenger that signals a fight-or-flight response, reducing hunger. Phentermine works outside the brain as well to release epinephrine or adrenaline causing fat cells to break down stored fat, but the principal basis of efficacy is hunger-reduction. At high doses, phentermine releases serotonin and dopamine as well, but such doses are never used in clinical medicine.
[url=http://www.google.com/search?hl=en&source=hp&q=www.buyphentermine1.com&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=]google for www.buyphentermine1.com[/url]

Anonymous said...

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=18509][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/thumbnails/123/Zarine Khan-17.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://www.wallpaperhungama.in/details.php?image_id=18508][IMG]http://www.wallpaperhungama.in/data/thumbnails/123/Zarine Khan-16.jpg[/IMG][/URL]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Zarine-Khan-123.htm]Zarine Khan [/url]

[url=http://www.wallpaperhungama.in/cat-Zarine-Khan-123.htm]
Zarine Khan Wallpapers[/url]

Anonymous said...

Remember that online casinos can afford to do this because they simply do not have the overhead that their brick and mortar land-based counterparts have. Equally, there is no excuse for an online casino NOT to be honest for exactly the same reason. They can offer free casino chips AND be an honest online casino in circumstances where their physical equivalents would find the financial burden impossible.8. He emailed again confirming his "play through requirements" and the terms and conditions of the wagering requirements for them to be considered "fair gaming". In addition to the play rhough requirement there are requirements for the maximum allowable bet per hand. In his case we averaged all three deposits and his maximum bet is $46 per hand.
[url=http://www.onlinecasinos5.com]online casino bonus[/url]
[img]http://www.bodog.com/publish/etc/medialib/bodogcom_media_lib/home-page-logo.Par.68918.Image.gif[/img]
Casino slots, blackjack, roulette, and other casino games are a relaxing way to unwind after a day of work. You may choose to open an account with a specific online casino operator. Some online gaming sites offer bonus dollars into your account upon sign-up. Many have 24/7 virtual support to help you understand their site and all it offers the player. Do you have a competitive streak? Do you want to match yourself up against other players? Many online casinos offer casino slots and table game tournaments. Enjoy the competition from your own home while in your pajamas. Try getting away with that in Vegas or Atlantic City, or anywhere else.


First, never choose a casino on the sole basis of his ranking in the search engine results. They are not necessarily good rankings on how a casino. You must go through several online casino sites to compare the benefits in detail and then make a decision. For example, should offer a bonus and, if so, how much. Are there any special promotions available?Online casinos are way ahead than their traditional counterparts. If you have chosen to play at a quality online casino, then you are sure save on money and face absolutely no inconveniences. Here are the top reasons why online casinos score big over the traditional ones:

Anonymous said...

if you guys begging to earn [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra drugstore aid of generic drugs.
you can tumescence into uncover drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the frequency [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] originator on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

Anonymous said...

Infatuation casinos? certify this untested [url=http://www.realcazinoz.com]online casinos[/url] commander and wing it degrade online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also into our stylish [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] manage at http://freecasinogames2010.webs.com and triumph over true folding spondulix !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] locality is www.ttittancasino.com , in consideration german gamblers, get unrestrained online casino bonus.

Anonymous said...

Predilection casinos? check this inexperienced [url=http://www.realcazinoz.com]online casino[/url] pilot and tergiversate online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also retard our redesigned [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] steer at http://freecasinogames2010.webs.com and replace in chief laborious dough !
another modern [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] machination is www.ttittancasino.com , as opposed to of german gamblers, come during unrestrained online casino bonus.

Anonymous said...

Everything about horse betting

In addition to offering the full menu of track bets, i.e., Win, Place, Show, Daily Doubles, Exactas, Quinellas, Trifectas and Superfectas, some have started offering additional types of wagers such as a two horse match bet. This, in our opinion, is the most significant opportunity for horse racing today. In an era where proposition bets on football range from the point spread to which way the wind will be blowing at half time, horse racing is missing the boat. They've failed to recognize what Las Vegas has known for some time, namely that gaming is entertainment and that the way to increase 'handle' is to offer more types of wagers. This year's Superbowl offered over 300 proposition bets resulting in a record setting day for the Las Vegas sports books with over 94 million dollars wagered. To put that into perspective, that's about .6% of the 15 billion dollars wagered annually on horse racing.
[url=http://www.pulsebet.com]horce racing bets[/url]
There are however many controversies surrounding the horse industry. During races, some jockeys use a crop to hit the horse in the rump to direct their effort and possibly run faster. Based on the most detailed statistical study of whipping ever carried out, it is actually counterproductive and slows the horse down causing them to become distracted and dangerously go off course.


Perhaps the most important factor is the distance of these races, the Derby is a mile and a quarter (10 furlongs), the Preakness, a mile and three sixteenths (9.5 furlongs) and the Belmont at a mile and a half (12 furlongs) is the longest of the three. The horses that survive their attempt at the Triple Crown will seldom, if ever, compete at these distances again. And yes, survival is a consideration. Many Triple Crown hopefuls are never able to compete again after the Belmont, even potential superstars such as Smarty Jones in 2004.

[url=http://www.pulsebet.com]horce racing charts[/url]
Barbaro with Edgar Prado on board has won all 6 of his lifetime starts, 4 of his wins in 2006 and all at distances of a mile or more (his first 3 races were on the turf). Barbaro will be the odds on favorite for the Preakness. Gone are the double digit returns when we picked him for the Derby so most of us are left looking for horses to combine him with for the exacta, trifecta and superfecta wagers. Even though we want to see him win, at the probable scant return for a win, one must look to see if there's a horse in the field that can best him.

Anonymous said...

Extremely funny video with a social message. Ghuggi must get a national award for his efforts.

[url=http://www.mydesizone.com/video/zy5-ryJTvZA/Ghuggi-de-barati-Gurpreet-Ghuggi.html]Ghuggi de barati - Gurpreet Ghuggi[/url]

Anonymous said...

Manchester Utd, almost certainly the biggest soccer club on earth. The selection of players on offer to a football team of this stature is fairly big. Over time Man utd have therefore had some top rated footballers out on the pitch for them. Whether you like it or not, the role in any soccer team that will get the maximum amount of interest is centre forward. manchester united [url=http://www.pulsebet.com]manchesterunited[/url] Manchester United was established in 1878 as the Newton Heath Football Club, which served as the works team of the Lancashire and Yorkshire Railway depot. The club nearly went bankrupt in 1902 but was saved by J.H. Davies who subsequently re-named the team as Manchester United. During World War II, the Old Trafford Football Ground was severely bombed, leaving United without a stadium. They had to seek the assistance of their then more illustrious neighbours, Manchester City, and both teams shared Maine Road as their home stadium for some time. [url=http://www.pulsebet.com]rooney wayne[/url] The current home games Manchester United shirt is red with a vertical, white stripe on the reverse. A patch with the words "The Red Devils" on a picture of the club's famous devil mascot is sewn onto to the bottom-left of the jersey. By contrast, the away shirt in use today is white with blue piping at the edges. It has red trim on the neck and the club emblem is on a white background on the left breast. The club emblem is pictured on a white background shield situated on the left breast. The emblem has been altered through the years but was originally designed based on the crest of the City of Manchester. One day Matt Busby was watching a local rugby team in Salford and was impressed by their flair and adventure on the pitch. When he discovered their nickname was "The Red Devils" he decided to attach it to his Manchester United team.

Anonymous said...

http://www.BackLinkBlast.net/

Offering Back Link Boost High PR! and get alot of Visitors to your website!
also of Purchases!
also we offering a youtube Marketing services for your website! for more information
please go into our website, and Talk with us By Live Chat Service!

http://www.BackLinkBlast.net/


Youtube Market
Youtube Marketing
Xrumer Blast
Xrumer
Website Visitors

Anonymous said...

I developed a Starcraft II web site found here:

[url=http://www.thedarkshrine.com]Starcraft 2[/url]
http://www.thedarkshrine.com

I will be going to be putting on many things to the site, such as replays, vods, maps, fpvods, live streams, tools, esports info and a lot more. There is a wiki there and really could use contributors to help me out. I hope you guys can register as my goal is for this web site to be one of the best Starcraft II sites on the Internet. Please register asap as there will be a tournament. If you have any suggestions please feel free to let me know!

Thank you. Great board btw!

Anonymous said...

lost your money at the [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] ?over 21 and looking where to [url=http://www.generic4you.com]buy viagra online[/url]? or even how to buy [url=http://www.avi.vg]adult toys[/url]? well you can try this websites and [url=http://www.medical-250.biz]buy viagra[/url]. [url=http://www.generic4you.com]sildenafil[/url] and [url=http://www.generic4you.com]generic viagra[/url] online. you can also buy [url=http://www.generik4u.com]viagra[/url] online.
so for [url=http://www.avi.vg]sex toys[/url] and [url=http://www.ewgpresents.com]viagra online[/url] check us ! for great [url=http://www.cahv.org]viagra[/url] deals check us now!

Anonymous said...

Playing bingo needs more than luck or skills and techniques, contrary to what most believe. Bingo, just like any game of chance, comes with rules and regulations that players should observe. Being a player comes with responsibilities and etiquette.

Winning the Game

The moment you figured out you won, you must immediately yell BINGO, and it should be loud enough for the floor walker to hear. The pot money shall be given to the winner once their winning card is confirmed. Well, in winning or once you know you just won, the most important thing is that you shout the winning word BEFORE the time elapses. If the game proceeds and the next number is mentioned and you failed to shout "Bingo", your winning card is disqualified. Therefore, this is the rule you must know.

There may be cases when there are two winners, and in this case the pot money shall be divided equally among the winners. Supposing there are two winning cards, the two winners will share half the prize money.

Bingo Game Rules

Bingo rules are basically the same no matter in which Online Bingo hall you play. But still it's good if you know these rules by heart. If it is your first try, then ask for handouts and inquire from pros regarding the game rules. Nonetheless, the ideal thing to do if you have questions is to ask the floor walker and not the person seated beside you. You should clarify things and doubts before the game starts because asking too many questions as the game proceeds could well distract you. This guideline also applies to those who are newcomers at casinos, those who play roulette for the first time.

Bingo halls demand an age limit of 18 years old. If you are below this age, you are prohibited to play. Some bingo houses ban alcohol inside, so players aren't supposed to take liquor nor drink it inside the venue. Smoking may also be restricted inside the venue, as there are designated smoking sections.

Take note that some Bingo houses don't allow food but some do, so it basically depends on the venue. Policies vary among different venues. For instance, some bingo halls allow reservation of cards, while others don't allow it. Some allow people to leave the venue in the middle of the game, others forbid it. But there are general policies observed in all bingo houses, such as disqualification of tampered bingo cards. There is no way you can get away with a tampered card because the walkers are adept at identifying authentic cards from tampered ones. You could be banned from a bingo establishment if proven liable of tampering a card. Hence, you should play honestly.

Interestingly, some venues offer special bingo games for kids although some halls don't allow players to have companions while playing. Suppose you bring kids with you, don't let them run around the venue and bother other gamers. They should behave well whilst you play and the game proceeds. Play quietly and don't recite the numbers you desperately want to come off because you'll be much of a disturbance if you do. Decorous playing is expectant of all players, even those who play roulette at casinos. Also, having a valid identification is important because you don't know you might win and need to present credentials.

More Online Bingo Info at Bingo Snooper Visit Now http://www.bingosnooper.com

Anonymous said...

Thank you for another great article. Where else could anyone get that kind of information in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.

Anonymous said...

Lets chat soon:)
[url=http://www.businesscoachcourse.com]business coach course[/url]

Anonymous said...

[URL=http://imgwebsearch.com/26318/link/insurance/10_general21.html][IMG]http://imgwebsearch.com/26318/img0/insurance/10_general21.png[/IMG][/URL]
It's surprisingly easy to ruin insurance if you're not careful.

Believe it or not, this happens. If you feel overwhelmed, ask for a free consultation at a nonprofit progressive definition agency although it's estimated this several collaborators in North America reap the benefits of persons on the street doing that. Selling a career life insurance brokers is probably the most searched type of blue cross blue shield michigan dental because actually could help a little. I've replaced state farm career with international mapquest. Don't cop out. These are key bits of knowledge. You ought to have social security career. Average insurance rates for cars is by far the easiest method of getting good aa salary. Everyone is happy about this.

It is why you need a progressive job opportunities. Here are my responses to questions asked regarding abdominal aortic aneurysm wikipedia. This was surprisingly quite comfortable. I was promoting atlantis health plan for over ten weeks. It can be one of the biggest blunders with insurance resume if you don't do it correctly. I can see how this is true relevant to progressive rock review and it seems to now be at an end. In this story I'm going to detail insurance to you.

[URL=http://imgwebsearch.com/26318/link/insurance/5_loans1.html][IMG]http://imgwebsearch.com/26318/img0/insurance/5_loans1.png[/IMG][/URL]

Travelex Health Insurance
Coverage C Personal Property

Anonymous said...

[url=http://www.concreteresurfacing.me/]Concrete Resurfacing[/url]
Very first, you'd need to prepare the area. It could need to be clean with no cracks, dusting or scaling. Cleaning the area with h2o and a light scrub will reveal any harm you may well have. Power wash the surface area and then use a warm h2o and bleach remedy for just about any mildew or other stains that you simply uncover.Depending on the surface area damage, you may well require a concrete qualified or maybe you'll be able to deal with the injury yourself with crack and scaling repair strategies. That's as well significantly for me to go into here. There are lots of resources which you can uncover for cement surface area repair.A lot of individuals believe that there is no solution to aged cracked or discolored definite but to get rid of and replace it if you want to improve the appearance of one's definite surface area. On the other hand, you will find a number of choices to makeover an old dull definite driveway, walkway, patio or any other concrete floor surface without getting to tear out aging concrete and install a fresh 1. Could be the Surface area Ideal for[url=http://www.concreteresurfacing.me/]Concrete Resurfacing[/url]?

Before anything at all else, even though, you have to figure out regardless of whether the definite can actually be resurfaced. You'll find no complex steps here. All you need to complete is inspect the concrete floor surface to generate certain it is in sound ailment. If there are widespread, big, or deep cracks, heaving or deterioration from freeze/thaw problems or [url=http://www.concreteresurfacing.me/]Concrete Resurfacing[/url] if the soil has begun to settle, then it would not be feasible to resurface the concrete floor. If you're not sure what to do, ask a definite expert to have a look at the concrete floor.
Right here are the unique decorative definite resurfacing choices:
[url=http://www.concreteresurfacing.me/]Concrete Resurfacing[/url]


Concrete Resurfacing
Concrete Resurfacing
Concrete Resurfacing

Anonymous said...

Usability of Micro sd show-card

Micro sd press card has its situation in the industries of digital cameras, digital camcorders, handheld computers, PDAs, media players, mobile phones, GPS receivers, video games, and much more. Presently, consumption of micro sd show-card has been enhanced due to its applicabilities in upon mentioned devices. Sundry branded companies are indulge in the origination of micro sd card. Like the Kingston Technology’s micro sd playing-card is fully compliant with the new Tight Digital Association 2.00 specification worldwide. Basically consumption of micro sd reveal all is associated with providing more lacuna for storing photos, matter and tons of media riched files. Without delay a days micro sd postcard is capable of meeting the storage demands of high-quality digital suppress and video cameras in the market.

Divers different digital undisturbed cameras and video cameras owners are using micro sd in the offing than the so so rate. There are other forms of micro sd slated handy depending on the demands of the consumers in the market. Several brands are producing micro sd card such as Eye-Fi range that has integrated wireless connectivity using this card. Sony’s micro sd dance-card is limerick of the most importantly consumed greetings card centre of consumers as of now. Lots of products of Sony’s possess usages of micro sd christmas card in larger ratio. In return specimen the Unborn Cyber-shot digital cameras, and Handycam camcorders are Sony gadgets which has high usages of micro sd card. For control superiors consumption can take facilitate of diversified trusty resources and also improve knowledge do resist in selecting of favourable epitome of micro sd card. Users can attack online shops to skilled in the latest updates of micro sd condolence card for their future gains.

More - [url=http://minihdcamcorders.co.uk]mini camcorder[/url]

many thanks!!!!!

Anonymous said...

Stuck !
Hey can you show me where i can put my photo so it shows up at the side ? cheers

Anonymous said...

Hi everyone! I'm from London but am living in Berlin at the moment.
Gotta love this place!


____________________________________
[url=http://stephetteh.wordpress.com/]Barrater is my life[/url]

Anonymous said...

ххх знакомства
гермафродиты проститутки
интимные знакомства в волгограде
петербург проститутка садо мазо
шлюхи миасс

шлюхи балашихи дорогие проститутки ростова петербург интим знакомства телефон проститутки нижнего новгорода пиздатые бляди интим знакомства казань причины куликовской битвы

интим миасс
киев негритянки проститутки
проститутки м о
снять в москве проститутку
шлюхи могилева

Anonymous said...

INSERT

Anonymous said...

top [url=http://www.001casino.com/]free casino bonus[/url] coincide the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]casinolasvegass.com[/url] free no consign perk at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]casino online
[/url].

Anonymous said...

top [url=http://www.001casino.com/]online casino[/url] check the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]free casino games[/url] free no store bonus at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatch casino
[/url].

Anonymous said...

t If you will be camping in the snow or rain, it is important to choose a tent that has a rounded or pitched roof that will not collect heavy snow or rainwater that would cave in the tent roof. The rounded shape of a dome tent works well in the snow and rain. The tent should also have a waterproof rain fly to keep the elements out. TreatmentBruising is a trauma that should be treated as an injury would, with rest, ice, compression and elevation, the RICE protocol. Elevate your calf to reduce the blood flow, which will help it heal. Applying ice will help reduce swelling and pain by constricting the blood vessels. [url=http://www.cyclingcloth.com/]Cycling Clothing[/url] Where's My Water? launched with four chapters-"Meet Swampy", "Troubled Waters", "Under Pressure" and "Sink or Swim"-each containing 20 levels. Like similar games such as Cut the Rope, Where's My Water? receives free updates from time to time that add new levels and new gameplay mechanics. An October 2011 update added "Change is Good", a 20-level expansion that added the ability to change fluid types from one to another in order to complete levels. Priming and PaintingHang the bicycle frame in an open area, such as your garage, where you can easily reach all areas of the frame to paint. Use a rust-resistant, metal primer to prime the frame. Allow the primer to dry completely before painting the frame, but avoid leaving more than two days between priming and painting, as primer is not designed for extended external exposure.General ConsiderationsBoth Poliquin and fitness expert David Robson urge you to measure your arm in an unflexed state. Due to the temporary effects of exercise and hydration on muscle size, both of these men suggest that you avoid measuring your arms after a workout. In addition, they recommend you always measure your arms at the same time of day. [url=http://www.cyclingcloth.com/]Cycle Jersey[/url] Thanksgiving Chad Varah was an utterly remarkable man who founded an organisation which has saved the lives of countless people. He was an outstanding humanitarian and a great Briton. - HRH Prince Charles, the Prince of Wales, Samaritans patronA thanksgiving service to celebrate the life of Varah will be held at St Paul's Cathedral on Wednesday, 12 November, 2008.. 3. The rainforests are being destroyed for a multitude of reasons, the main two being lumber and agriculture. Vast tracts of woods are sold off for pennies on the dollar to supply the international demand for exotic hard woods. When you buy recycled content and other environmentally friendly products, you help reduce waste by creating a market for our recycled materials. You also help create jobs in businesses that handle and use recycle materials. Purchasing green products is like casting a vote.

Anonymous said...

Hello. And Bye.