Jedanaesti ciklus - Sedamnaesti dan

Alasea je bila oduševljena krajolikom. Reka je izvirala visoko iznad zemlje iz stene okrunjene šarenim žbunjem. Padala je u luku i dubila stenu. Iz bazena, voda se prelivala niz strmu kaskadu pokrivenu mahovinom i tu se stvarao širok mlaz. Reka Pelt je izgledala kao duga kosa majke prirode koju češljaju stene. Oko brzaka izrastao je gustiš. Finelin stavi ruku na Alaseino rame.

- Tamo! – pokazao je na slap.

Ispod vodopada, u alkovu iznad prirodnog bazena, Alasea je uočila pokret. U senci, tik uz stenu čučalo je neko biće. Dok je čarobnica pokušavala da razabere oblike kroz tamu pećine, Finelin je već spremio luk i strele, a Uruvion se šunjao kroz žbunje. Alasea je pretpostavila da su to Uruk-ratnici, ali ko zna, možda su bili i neki Khazalid? Nadala se da ih Finelin i Uruvion neće oterati pre nego što ona osmotri malo bolje.

U senci iza vodopada nasta komešanje. Iz alkova na svetlost dana stupilo je nekoliko kreatura. Hodali su uspravljeno, bili su veoma mišićavi. U snažnim rukama nosili su koplja, a noge su im bile povijene, spremne za skok. Njihova zelenkasta koža se sjajila na suncu. Imali su gruba, koščata lica i niska čela. Ponešto spljošteni nosevi imali su velike nosnice. Alasei su bili odvratni, ali i zanimljivi u isto vreme. Nije mogla da ih posmatra kao inteligentna bića, već kao zveri. Predvodnik je očito nanjušio vilenjake. Okrenuo se da potraži uljeze. Delovao je kao planinski lav, gipko se prebacivao sa jedne klizave stenčuge na drugu. Oprezno, za njim krenuše njegovi pratioci.

- Ha! Ha! Ha! – povika Uruvion.

General je iskočio iz jednog žbuna blizu vode. Uruci se zaustaviše. Još uvek su bili na stenama, pokušavajući da balansiraju. Odnekud je iznikao Finelin. Munjevito je odapinjao strele.

Alasea kriknu. Nije primetila zasedu koju su vilenjaci odapeli. Orci se probijenih vratova sručiše u reku. Snažna reka Pelt ih je odnela kao što domaćica metlom izbaci đubre preko praga. Životinjska tela zelenih stvorova voda je prebacila preko kaskade i odnela dalje. Kad se malo primirila, Alasea nije bila sigurna šta da misli. Uruci zaista nisu izgledali onako kako ih je zamišljala, ali nije da su joj se baš dopali, kako ju je Uruvion zadirkivao.

No comments: