Šesti ciklus - Osamnaesti dan

Tavia Ćapak je osećala da joj je tetka-Sreća namignula. Danas, baš na dan kad je birala svog muža za ognjište, prišao joj je Gualu, najjači ratnik u selu. Preko svojih drugarica je saznala da će na izbor izaći i Danu, momak na koga je odavno bacila oko. Izgleda da se njen trud oko veština isplatio, jer je pouzdano znala da će baba-Zeima stajati sa njene leve strane tokom celog rituala. Sad još i Gualu! Hej!

Tavia nije bila naročito zgodna devojka. U selu je svakako bila lepša od većine cura, ali po izgledu nije mogla da se meri sa vitkom Leil ili sa crvenokosom Perer. Tavia čak nije bila ni najveštija. Svi su znali da u svim ognjišnim i veštičavim poslovima prednjači Kajani. Ni u ljubavnom umeću nije bila na prvom mestu kad je bilo jasno da je Ula gospodarica tajnih užitaka. Hihi!

Ali Tavia je imala nešto što niko u svih pet sela nije imao. Znala je da se drži ponosno i da hoda graciozno ili da zamamno vrcka svojim oblinama. Umela je da stekne prijateljice, pomiri ih ili zavadi kad je to potrebno. Znala je sve veštine podjednako dobro, čak je umela da raspoznaje lekovite i otrovne biljke i mogla je da računa preko sto. Od majke je naučila da čita muškarce. Nije moglo da joj se dogodi da odabere pogrešnog ratnika ili muža. Zato se i iznenadila Gualuovom posetom. Takav junak bi trebalo da šapuće sa Perer ili Ulom, zna se da ratnike samo JEDNO interesuje. Haa-haa!

Tavia je čestitala sama sebi i vratila se u kolibu da se još jednom pomoli Majci, pre nego što otpočne ritual. Stavila je mirisne trave na priručni oltar i pobožno je ponavljala reči mantre. Kad je sunce prešlo greben, Tavia se preobukla u najbolju haljinu i još jednom je nauljila i raščešljala svoju dugu crnu kosu. Ispred kolibe ju je dočekao buljuk devojaka. Tu su bile i prijateljice njenih prijateljica, najveća počast koju su mogli da joj prirede! Pa daa!

Sa velikom pratnjom iza sebe, Tavia je stupila pred staramajke. Matrone su već raspalile ognjište. Devojčice su pevušile drevne pesme i uzdisale diveći se Taviji. Baba-Zaima je istupila iz kruga i stala sa Tavijine leve strane.

- Etlogi, uwoduhi anitsutsa! - Zaima se obratila skupu.

Matron Milentes je izvela muževe i povela ih oko vatre. Jedino je Danu bio približno Tavijine visine. Ostali su bili sitni i nežni, pravi ognjišni muškarci. Dvoumila se da li da izabere Mijana ili ne. To ju je mučilo celog ciklusa. Na kraju je u momačku kuću podmetnula štene. To je presudilo. Danu se pokazao kao najpažljiviji i najspretniji. Čak je za psića napravio pojilicu i čuvao mu je kosti od ručka. Da, izbor Danua je bio pun pogodak. Ohoho!

- A qua duli...Danu! - ponosno je rekla Tavija. Samo trenutak je prošao u tišini, a onda su staramajke jedva vidnim klimanjem glave odobrile izbor.

Ceo skup je ciknuo od radosti, bilo je mnogo tapšanja i neko je započeo onu divnu prolećnu pesmu. Devojčice su bacale latice cveća i plesale oko vatre. Danu je primio od Tavije kremen i kresivo, a on je njoj vratio peškir koji mu je dodala matron Milentes. Slavlje je moglo da počne! Tavijin krug prijateljica je postavio trpezu, starije devojčice su donosile piće. Te večeri se jeo hleb od tri zrna i pio svež jogurt. Kad je baba-Zaima objavila ponoć, ratnici su doneli divljač i to celo pečenje! Mljac-mljac!

I tako je počelo vreme Tavijinog ognjišta. Nešto kasnije ste i vi došli mili moji. Ali pre toga, ima još jedna priča koja mora da se ispriča. Kako je Gualu došao u ognjište i kako je Tavia ukrotila najjačeg ratnika u selu, baka će vam pričati drugi put. Lak san, unučići moji. Hu...huu!

No comments: